Här har vi samlat lite info om Japan för er som alltid undrat lite, men inte tillräckligt mycket för att slå upp det.

Namn och huvudstad
Officiellt namn är Japan, på Japanska heter det Nihon eller Nippon. Landsnumret är +81 och huvustaden är Tokyo.

Befolkning
Japan har 127 miljoner invånare och placerar sig därmed på en tiondeplats bland världens folkrikaste länder. I Tokyo bor det ca 12 miljoner människor, alltså ungefär 10% av befolkningen. Om man räknar hela Tokyobukten som förutom Tokyo består av Saitama, Kanagawa och Chiba så bor där över 30 miljoner människor! På en yta ungefär lika stor som Gotland. Befolkningstätheten är 330 personer/kvadratkilometer. Efter Meiji perioden (1868-1912) fick Japan ett stort uppsving i sjukvård och allmän hygien, och idag har de världens längsta livslängd, kvinnor lever i genomsnitt i 85 år och männen 78 år. Befolkningen består till största delen av japaner, koreaner och kineser.

Geografi
Japan ligger på norra halvklotet, öster om Kina, mellan Japanska havet och Stilla havet. Japan består av de fyra huvudöarna Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu samt en mängd mindre öar. Från norr till söder mäter Japan ca 3500 km och landets yta är ca 378000 kvadratkilometer. Japan består till största delen av skog och berg, mer än 60% är skogsmark, endast en fjärdedel av landets yta är plan mark. Det finns hela 123 vulkaner, den mest kända är berget Fujisan.

Klimat
Japan har fyra årstider starkt influerade av årstidsvindar. Klimatet i norr och söder skiljer sig åt ganska mycket. I de södra delarna är det regnperiod i juni, men den är inte alls lika påtaglig i norr på Hokkaido. Sommaren är varm, med hög luftfuktighet. Under augusti och september är det vanligt med tyfoner, som varje år orsakar mer eller mindre allvarliga skador. Medeltemperaturen beräknad på hela året är mellan 10-18 grader.

Språk
I Japan talas främst japanska. Japanskans ursprung är fortfarande inte helt klarlagt, men den består av tre delar. Ord med ursprung i Japan, ord med ursprung i kinesiskan och ord med ursprung i främst europeiska språk. Den sistnämda gruppen ökar explosionsartat. Japanskan är ett mycket komplext språk med skillnader i manligt och kvinnligt talspråk, skriftspråk och artighetsnivåer. Det finns även en stor mängd lokala dialekter.

Moose
Boende