Världens mest terapeutiska robot, Paro, blir film
2006-06-03

Världens mest terapeutiska robot, Paro, kommer på bio.

Enligt Asahishimbun (23/5), får vi snart se robotsälen Paro på film. Efter att ha hört talas om Paros omtyckta insatser på japanska ålderdomshem har ett danskt filmbolag föreslagit att Paro ska bli filmstjärna. Filmbolaget siktar på att filma under 2006 och att filmen ska vara klar för bioduken 2007.
Paro, som blivit utnämnd till ”världens mest terapeutiska robot” av Guiness World Records, har sedan hösten 2004 hyrts ut till japanska ålderdomshem och liknande vårdinrättningar, och sedan 2005 funnits tillgänglig för privatpersoner. URs Veteran-TV uppmärksammade nyligen Paro i ett inslag om ”Högteknologisk äldrevård i Japan” som sändes i april i år. (För dig som vill se inslaget: http://www3.ur.se/Veteran/templates/ArticlePage____13899.aspx ).
Om man ropar Paros namn vänder han blicken mot en, han svänger glatt på huvudet om han blir klappad och blir arg om man slår honom. Paro har enligt uppgift en lugnande inverkan samtidigt som han stimulerar hjärnverksamheten.
Robotsälen som väger 2,7 kg och mäter 57 cm i längd säljs för 350,000 yen inkl. moms (drygt 22,000 kr) av Intelligent System Co.,Ltd. (http://intelligent-system.jp/paro-sale.html OBS! endast japanska).


Sida: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |


Fatal error: Call to undefined function session_is_registered() in /home/swejap/public_html/footer.php on line 46